AMIT TUDNI AKARTÁL A TANGÓRÓL...

Ez az oldal azoknak készült akik meg szeretnék tudni mi is az a tangó, vagy csak most ismerkednek vele.

Mi is az a tangó?

A tangó egy Dél-Amerikában (a Plata-folyó torkolata), a XIX. század végén kialakult zenei stílus és tánc. Ezek később az egész világon elterjedt, de közben egyes népek jócskán formáltak rajta.

Ma, a fejlett országokban élő népek elképzelése a tangóról elég sokféle, de többnyire az európaiasított tangó zenét és táncot értik alatta. Ezt leginkább az 1959-es "Valaki forrón szereti" c. film tangójelenete illusztrálja, ahol Jack Lemmon és Joe E. Brown figurázzák ki a tangót - rózsával a szájban. Ez a honlap a tangónak azzal a formájával foglalkozik, ahogyan azt kialakulásának helyén játszották-játszák és táncolták-táncolják.

Itt találhatsz pár videót a tangóról

 

Argentin, észak-amerikai, európai, finn tangó, autentikus tangó, modern tangó, új tangó, "milongéró" tangó, színpadi tangó - mi micsoda és melyik az igazi?

A tangó stílusaival kapcsolatosan elképesztő mennyiségű félreértés, hibásan értelmezett meghatározás, a szándékos ferdítés került a köztudatba, amit az emberek egzotikumra való éhsége csak tovább bonyolított. Mivel a tangó soha nem volt egyértelműen egységes így csak különbségekről lehet beszélni, de "eredeti" vagy "igazi" tangóról nem nagyon. Meg lehet viszont határozni melyik stílus áll közel az eredeti koncepcióhoz és formához és melyik távolabb.

Argentin tangónak hívjuk (hibásan: a tangó Buenos Airesben és Montevideóban egyszerre alakult ki) azt a formát, amely a legközelebb áll a korai tangóhoz. Persze a dél-amerikaiak szerint tangóból csak egy van: amit ők játszanak és táncolnak. A tipikus tangózenekar tradicionálisan hegedűből, bőgőből, zongorából és bandoneonból (ld. lejjebb) áll. A táncot az európában is megszokott társastánc-tartásban (férfi bal keze a nő kezét fogja fejmagasságban, jobb keze átöleli a nőt - stílusfüggő miből mennyit, milyen magasan etc.) táncolják, de nagyobb hangsúly van az ölelésen. A hagyományos tangó-tartás oldalról egy feje tetejére állított V betűt formáz, tehát sok hely a lábaknak, szorosabb tartás a felsőtestnek - persze ettől is el lehet térni (stílusfüggő).

Európai vagy "nemzetközi báli" (international ballroom), esetleg európai társastánc-tangónak hívjuk azt a tangót, amelyet a táncversenyeken ún. standard kategóriában táncolnak az angol keringő, bécsi keringő, slow fox és a quickstep mellett (és hozzátartozó zenét). Ettől nem sokkal különbözik az észak-amerikai változat, amely igazából az európai egy válfaja, liberálisabban értelmezett koreográfiai megoldásokkal (és csaknem ugyanazzal a zenével).

A finn tangó az európai tangó Finnországban átformálódott változata. A finnek nagy lelkesedéssel hallgatják és táncolják. A zene melankólikusabb, sokkal kevésbé "erőszakos", mint az argentin vagy európai tangó. A tánc leginkább slow foxra emlékeztető egyszerű lépésekből áll. Vélhetően az európai társastánc-tangó lépéseiből alakították ki maguknak finnek az idők során.

Az argentin tangó tánc sokkal kevésbé egységes forma, mint a többi változat. A finn tangó nagyon egyszerű társastánc, a versenytánc tangó pedig erősen 'kanonizált', szabályok közé szorított. Ezek a táncok egységesebbek maradtak, mint az argentin változat, amely magában hordozza a korai tangó sokféleségét (igazából nem is egyetlen tánc- vagy zenei forma volt: inkább csak egy mód ahogyan zenéltek, vagy táncoltak) és ehhez még egy sor hatás társult, amely még jobban szétszabdalta. Az argentin tangó zene stílusa kevesebbet változott, mint a tánc - talán a lemezfelvételeknek köszönhetően (volt mihez viszonyítani).

Ellenben a táncban gyakorlatilag ahány tanár annyi stílus. Persze lehet kategóriákat alkotni, idővel ezekről is kiderül azonban, hogy azok képviselői nagyon sok alapkérdésben külön véleményen vannak. Ellenben két koncepciót könnyen el lehet különíteni - igaz nem forma, hanem a tánc célja alapján: a színpadra szánt tangó sok "nem-tangó" akrobatikus és show elemet tartalmaz, célja a közönség szórakoztatása; a társasági táncként táncolt tangó elsősorban a táncos pár saját szórakozását tartja szem előtt és nem annyira látványos.

Van még két másik elnevezés ami elő szokott kerülni az ún. milonguero (ejtsd: milongéró) stílus és az "új" tangó (tango nuevo). Az előbbi a szoros ölelésben nagyon egyszerű figurákkal táncolt stílust jelzi, a második egy sokkal dinamikusabb (sokak szerint elsősorban színpadra alkalmas) és összetettebb táncot takar. A "nuevo" stílusnak a zenében is van jelentése: Astor Piazzolla jazz, klasszikus zene és tangó házasságából született egyéni stílusát hívják így, amelyet a mai tangó zenekarok legalább részben átvettek.

Hol lehet ma tangót táncolni? Vannak "tangó-dizsik" Magyarországon?

Tangózni ún. milongákon (a szokásos magyarítása a szónak "tangó-est") lehet, amelyet kávézókban, táncstúdiók hangulatossá varázsolt báltermeiben szoktak szervezni. Budapesten több is van, amelyek helyét és időpontját a "Milongák" menüpont alatt találhatod. Ezeken a helyeken általában gépzene szól (CD) és egy tangó-DJ keveri a zenéket. A milongákra már kis tánctudással is bátran el lehet menni, ez a legjobb hely gyakorolni és szórakozni is egyben. Budapesten a milongára járó tangósok kicsi, de nyitott közösséget alkotnak, így jó eséllyel találkozni ugyanazokkal az emberekkel több helyen is. A kávézókban rendezett milongák nyilvánosak, érdemes benézni egy ilyenre!

Nem találok tangót a CD üzletben! Hol lehet argentin tangó zenét vásárolni?

A "klasszikus" tangó zene nehezen vagy egyáltalán nem található meg a hazai lemezboltokban. Modern tangó előadók között elsősorban Astor Piazzolla műveit lehet megtalálni (általában a jazz szekcióban), illetve a feldolgozások között a Gotan Project lemezeit. A zenét többnyire külföldről, vagy internetes üzleteken keresztül lehet vásárolni. Persze a hazai tangósok is minden bizonnyal szívesen adnak zenét. Vannak magyar tangó zenekarok és zenészek is, az ő koncertjeiket is érdemes meglátogatni. (ld. "Művészek" menüpont)

Argentin tangót akarok táncolni! Mit tegyek?

Érdemes a "Tanárok" menüpontban körülnézni és elnézni valamelyik tanfolyamra.

Fontos azonban tudni, hogy ezt a táncot nem lehet megtanulni 8-10 alkalom alatt. Sajnos az európai társastánchoz, latin táncokhoz szokott tánciskolai közönség sokszor csodálkozik rá, hogy a tangótanulás sokkal nehezebb, mint bármelyik más társastánc. Ez alapvetően nem a bonyolultságából adódik, hanem abból, hogy nincs belőle "light" verzió. Az európai társastáncok tánciskolában tanított változatai gyakorlatilag minimális (inkább nulla) technikai felkészültséghez lettek kitalálva és a lépéseket 50/50 alapon tanulja meg a nő és a férfi. A tangónak mind az improvizáció, mind a szoros tartás alapeleme, így nem lehet csak szimulálni a "társas"táncot, ténylegesen meg is kell tanulni: vezetni-követni, figurákat improvizálni (kitalálni) és persze ehhez a táncosnak jobban is kell tudnia irányítani a saját testét.

Azt is fontos tudni, hogy mint minden készségalapú tevékenységet (legyen az hangszer, festés, céllövés, lovaglás vagy éppen tánc) csak gyakorlással lehet elsajátítani. Általában a tangó elsajátításához minimum 2-3 alkalmat kell számítani egy héten. Persze elég a heti egy táncóra is, de a másik 1-2 alkalommal (inkább többször rövidebb ideig, mint egyszer hosszabb ideig) mindenképpen gyakorolni kell a tanultakat. Ezt lehet a milongákon, vagy otthon a nappaliban is (a tanár biztosan tud adni zenét). A másik fontos dolog, hogy még rendszeres gyakorlás mellett is (más táncos előképzettség nélkül) legalább fél év, amire kényelmesen megtanul valaki tangózni.

Nemzetközi viszonylatban általában a tanárok kezdőnek hívják azt aki 0-18 hónapja tangózik, középhaladónak aki 1,5-3 éve, haladónak aki 3-5 éve - persze ez függ előképzettségtől, hogy milyen gyakran járunk táncolni, mennyit járunk tangó órára stb.

Mi az a bandoneon?

Egy mindkét oldalán gombokkal épített - német eredetű - harmonika. A gombok nem hármas hangzatokat (mint az akkordeon esetében) szólaltat meg hanem külön hangokat (igazából kettőt: egy oktáv különbséggel). A tangó egyik lényeges hangszere. (nem egyezik meg a tangó harmonikával, ami igazából pianoakkordeon!) Az argentin tangóhoz használt változat 71 gombos, amely nem teljesen kromatikus (pár hang hiányzik róla a legmagasabb és legalacsonyabb regiszterekből) és ugyanaz a gomb húzásra/összetolásra más-más hangot szólaltat meg.

 

 
vissza a főoldalra